In de prijzenregen die ieder jaar opnieuw over de hotelsector gestort wordt, zijn er edities die speciale aandacht krijgen…
De ‘Gold List’ van het Britse super-de-luxe magazine Condé Nast Traveller behoort daar zeker toe!

In dit overzicht bespreken we 6 verschillende categorieën: locatie, kamers, service, gastronomie, sfeer & design en vrijetijdsfaciliteiten. Wij beperken ons hier tot de verkozen hotels voor het Verenigd Koninkrijk.

Wat betreft locatie gaat de voorkeur uit naar Hotel Tresanton in Cornwall, een voormalige jachtclub uit de veertiger jaren van de vorige eeuw met een bijzonder maritieme sfeer. Het hotel werd gekocht door Olga Polizzi in 1996 en twee jaar later heropend. Er zijn 29 individueel ontworpen kamers, waaronder twee familiesuites. Het kleine restaurant serveert een menu dat dagelijks wordt aangepast. Het ongelooflijk mooie uitzicht draagt zeker bij tot de X-factor van het hotel!

In Bath vind je het Royal Crescent Hotel, met meubels in Regency-stijl en prachtig aangelegde tuinen aan de achterkant. Er zijn 45 stijlvolle kamers, gedecoreerd volgens Georgische specificaties. In het Dower House Restaurant kan men ‘s avonds lekker en gezellig dineren.

In de hoofdstad is er het St Pancras Renaissance, vorig jaar heropend. Als deel van het St Pancras station vindt men alle monumenten binnen makkelijk bereik. 38 historische suites met prachtig gerestaureerde ramen en lijstwerk, en nog eens 207 meer eigentijdse kamers. Luxe is ook hier geen probleem : een fitness, zwembad, spa…

Qua kamers is er het alom bekende Soho Hotel in Londen. Eén van Londens meest modieuze hotels met in de lobby Fernando Botero’s dominerende bronzen kat.
De 91 kamers, suites en appartementen zijn gedecoreerd door co-eigenaar Kit Kemp in haar karakteristieke eclectische-Engelse stijl. Zes appartementen hebben privé-ingangen, keukens en salons. De X-factor vind je hier door de privéterrassen die men bij de kamers op de vijfde verdieping krijgt.

Qua service kijken we naar het Chewton Glen in Hampshire. Een country-house hotel met 58 kamers en suites, met een mix van antieke en eigentijdse meubels en meestal met een privétuin, -terras of -balkon. Andrew Du Bourg is de chef in het Vetiver restaurant en maakt goed gebruik van de plaatselijke Hampshire specialiteiten, zoals het Lymington seafood. Een extra troef is dat de Kid’s Club van dit hotel echt uitstekend is en alles voorziet : van schilderen tot PlayStation en verhaaltjes vertellen.

Claridge’s, Londen, is een waar Art Deco juweel in het hart van Mayfair. De originele 140 kamers en 63 suites zijn gedecoreerd met Art Deco of Victoriaanse stijl en werden in 2010 aangevuld door suites ontworpen door Diane von Furstenburg. Een spa, schoonheidsinstituut en fitness hoef je hier zeker niet te missen. Ook Gordon Ramsay’s keuken kan je er uitproberen.

Het Four Seasons Hotel London in Park Lane mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst! Een jaar geleden heropend (na twee jaar lang gerenoveerd te worden door Pierre-Yves Rochon), 186 slaapkamers en zicht op Hyde Park! Er is een cocktailbar, een lounge en op de tiende verdieping kan je terecht voor een spa en fitness centrum.

Voor gastronomie zetten we volgende drie hotels op een rijtje:
The Langham (Londen) werd onlangs heropend na een renovatieproject van vijf jaar. De 378 kamers zijn het toppunt van Victoriaanse elegantie. X-Factor: de wereldberoemde vader-en-zoon Roux tonen hier hun culinaire expertise samen met protégé Chris King.

Mandarin Oriental in Hyde Park (Londen), is bekend voor de sublieme spa, uitmuntende service en luxueuze accommodatie. Alle badkamers zijn voorzien van Jo Malone- producten en de Royal Suite is prachtig, gemeubileerd, tot en met kristallen kroonluchters en Lalique-lampen. Toplocatie om te shoppen, met Harvey Nichols en Harrod’s vlakbij. X-Factor: vorig jaar werd Daniel Boulud’s traditionele Franse restaurant vergezeld door ‘Dinner by Heston Blumenthal’.

Le Manoir aux Quat’Saisons (Oxfordshire) van Raymond Blanc viert dit jaar zijn 28e verjaardag! Welbekend om de 2 Michelinsterren, heeft het hotel 32 slaapkamers in het 15de-eeuwse herenhuis en bijgebouwen. Volgens chef Raymond Blanc is één van de nieuwste ‘Superior Suites’ dé ultieme kamer voor ‘seduction’ …

Bij de beste hotels voor sfeer en design bespreken we als eerste het Babington House (Somerset), wat deel uitmaakt van de Soho House Group. Gelegen op een domein van 18 hectare heeft het hotel (en privéclub) 32 retro-hippe slaapkamers, 5 tennisbanen, een cricketveld, croquet gazon, een cinema, een restaurant en een crèche. In de ‘House Kitchen’ wordt eten in bistro-stijl geserveerd.

Corinthia Hotel London werd afgelopen april geopend in Whitehall Palace, dichtbij het House of Parliament. De grote ruimtes hebben hoge plafonds en de 294 kamers werden ingericht in een eigentijdse stijl met veel aardtonen. Het hotel beschikt ook over een gigantische spa.

Cowley Manor (Gloucestershire) is gelegen op 55 hectare platteland van de Cotswolds en beschikt over 30 slaapkamers. Sommige kamers van dit Italiaanse landhuis hebben ook privéterrassen, en allen hebben prachtig aangrenzende badkamers. Een spa die zeker de moeite waard is, en ook het eten van nieuwe chef Matthew Cuthbert mag je zeker niet missen. Van zijn lokaal geïnspireerde maaltijden kan men op elk moment van de dag genieten.

Voor vrijetijdsfaciliteiten is er allereerst Coworth Park in Berkshire. Dit hotel staat voornamelijk bekend om de uitstekende paardenfaciliteiten; met een eigen manege, stallen en pologrond.

Gleneagles in Perthshire is dan weer vooral een ‘golfer’s paradise’ met uitstekende en wereldberoemde golfbanen. Maar ook een manege, tennisbanen, fitness centrum… Dit hotel biedt werkelijk alles aan.

Lime Wood in Hampshire heeft een ‘Herb House Spa’ van drie verdiepingen, wat een echte knaller is. Gesofisticeerde interieurs, spectaculaire faciliteiten (waaronder een jacuzzi in open lucht, een gigantische sauna die uitkijkt op het bos én een kruidentuin op het dak voor yoga en meditatie.