Wat is een bezoek aan Toscane zonder een stop in het wereldberoemde Firenze? Deze stad was in de 14e eeuw het epicentrum van de Italiaanse Renaissance en daar zie je vandaag de dag – gelukkig – nog enorm veel van terug in het straatbeeld. Het is een stad vol pracht en praal, een walhalla voor de cultuurliefhebber maar zeker ook de place to be voor levensgenieters…

What to do?

Firenze is meer dan kunst en architectuur alleen! Liefhebbers van al wat met mode en design te maken heeft kunnen er hun hartje ophalen. Flaneer door de winkelstraten van de oude binnenstad en beland van de mooiste boetieks in de leukste winkel vol vintage schatten. Voor Gucci, Fendi en Ferragamo struin je de Via de' Tornabuoni af. Verwacht je op elke straathoek een leuke conceptstore? Helaas, die zijn iets minder dik gezaaid dan in pakweg Amsterdam of Londen. Je moet dus iets meer moeite doen om die ‘hidden gems’ van de Florentijnse winkelstraten te ontdekken. Een tipje van de sluier: Bjørk, Boutique Nadine en Aquaflor zijn enkele van onze favorieten.

Anna utochkina 672220 unsplash

Zonder twijfel het buitenbeentje in de lange lijst aan musea, maar zeker het bezoeken waard: Farmaceutica di Santa Maria Novella. Dit is een antieke apotheek waar monniken reeds sinds 1221 medicatie, parfums, zepen en crèmes produceerden volgens antieke procédées. De apotheek werd volledig gerestaureerd in de oorspronkelijke middeleeuwse stijl. Een bezoek is volledig gratis.

Where to eat?

Italië en lekker eten: het is een onlosmakelijke combo. Ook in Firenze kunnen we je enkele topadresjes aanraden. De lekkerste pizza eet je volgens de locals in Cucinera la Mattonaia. Pure ingrediënten en authentieke bereidingen tegen een eerlijke prijs. Voor heerlijke wijnen kunnen we een bezoek aan Obsequium aanraden. Dit is een wijnwinkel en snackbar in 1. Je haalt er een fles wijn uit het schap en kan ze ter plaatse leegdrinken, zonder extra stopselgeld te betalen. Vraag zeker naar extra informatie over het aanbod want de staff bestaat stuk voor stuk uit wijnliefhebbers en -kenners. Voor de klassieke Italiaanse keuken, zak je af naar Osteria Santo Spirito. Van de vier-kazen-gnocchi tot het brood met zelfgemaakte olijvenpesto, alles is hier stuk voor stuk fantastisch.

Josh hild 782300 unsplash

Is een snelle hap meer jouw ding? Op de Mercato Centrale vind je zekerweten iets waar je trek in hebt. Deze overdekte markt dateert uit eind de negentiende eeuw, de periode waarin Firenze nog de hoofdstad van Italië was. Tegenwoordig zijn we een renovatie verder en vind je er op het gelijkvloers een versmarkt, op de eerste verdieping een streetfoodmarkt. Burgers, zoetigheid, de typisch Italiaanse keuken, … er is voor elk wat wils.

Where to stay?

Hotel Cavour

Het Florentijnse Grand Hotel Cavour ligt centraal in Firenze, op wandelafstand van onder meer de Duomo, Bargello, Palazzo Vecchio en Santa Maria Maggiore. Een topligging dus. Het hotel heeft een mooi dakterras en serveert klassieke Italiaanse gerechten in het restaurant. Een ideale keuze voor een citytrip.

Villa Le Maschere

Doe je een rondreis door Toscane en ben je op zoek naar een goede uitvalsbasis of gewoon een iets rustiger resort buiten de stad? Dan kunnen we Villa Le Maschere aanraden. Dit prachtige landhuis in Renaissance stijl is dé plek om tot rust te komen na een drukke dag in de stad.

Geniet van Firenze

Wil je meer informatie over Firenze en de ruimere regio van Toscane? Neem vrijblijvend contact op met een Travel Expert in jouw buurt.