De Algarvestreek is bij uitstek één van de bekendste gebieden van Portugal. De bijzondere landschappen waar steile rotsformaties afwisselen met schitterende stranden aan azuurblauw water zijn stuk voor stuk adembenemend. Wat zijn nu echt dé highlights van deze streek? Je komt het in deze blog te weten…

What to do?

Praia de Marinha

Als je een foto ziet aan de kust van de Algarve, is de kans groot dat deze aan de Praia de Marinha genomen werd. Het strand is met zijn iconische kalksteenformaties, steile kliffen en turquoise water extreem fotogeniek. Het is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van Europa. Niet verwonderlijk dus dat dit een toeristische trekpleister is.

Het strand is vrij afgelegen en situeert zich tussen Portimão en Albufeira. Het is aan te raden om er met de auto heen te gaan. Vanaf de parkeerplaats leidt een lange trap je naar de kust. De startplek voor een mooie wandeling of een uitstekende spot om te gaan snorkelen.

Algarve2

Heb je ruim de tijd genomen voor een uitstap naar Praia de Marinha? Het klifpad tussen Carvoeiro en Praia de Marinha is volgens de locals een echte aanrader. Je maakt er een wandeling van een 12-tal kilometer, niet de meest simpele wegens de ruwe ondergrond, maar dan heb je ook wel wat: adembenemende uitzichten en een portie avontuur.

Praia de Benagil

Ook de grotten van de Algarve zijn beroemd. Op heel wat plekken kan je een boottocht maken om ze vanaf het water te bekijken en er ook hier en daar in te varen. Het kleine strandje van Praia de Benagil verdient met z’n betoverend mooie grot een ereplaats in de lange lijst aan rots-hotspots. Er is op natuurlijke wijze een imposant afdak ontstaan boven het strand en je krijgt er een prachtig zicht op de oceaan. Spectaculair, een beetje mysterieus en sowieso een topper voor hobbyfotografen.

Algarve 3

Surfen in Lagos

Algarve is een mekka voor surfers. Zowel beginners als gevorderden komen er aan hun trekken. In verschillende badplaatsen tref je tientallen surfscholen naast elkaar aan. Lagos is één van de meest bekende surfersdorpjes van de streek. Eens je je portie watersport voor de dag wel gehad hebt, is het dorpje zelf ook zeker de moeite waard om te bezoeken.

Algarve 4

Dolfijnen spotten

In de jachthavens krijg je als bezoeker een groot aanbod aan uitstappen-op-het-water voorgeschoteld. Van diepzeevissen tot snorkelen en diepzeeduiken naar wat ons betreft de meest bijzondere: dolfijnen spotten. Voor de kust van de Algarve zijn er heel wat aanwezig. Het zijn nieuwsgierige beesten die al eens houden van een opvoering. Voor je het weet hangt er een groep van 50 dolfijnen rond je boot.

Als je even uitkijkt en de verschillende aanbieders van deze boottochten vergelijkt, opteer dan voor een tour waar er ook een zee-bioloog mee aan boord gaat. Een mooie verrijking van je uitstap.

Algarve 5

What to eat?

Je kan de Algarve niet bezoeken zonder minstens een keer 1 van de authentieke Portugese gerechten sapateira, cataplana, parisco of peixe geproefd te hebben. Het zijn klassiekers in de zuid-portugese keuken.

In de stadjes Tavira, Silves en Sagres vind je het ene fijne restaurant na het andere. Verse producten, een gastvrij onthaal en chefs die hun klassiekers kennen – allemaal tegen een betaalbare prijs. Wat wil een mens nog meer?

Algarve 6

Where to sleep?

Penina Golf Resort

Dit 5-sterrenresort is een echte aanrader als je graag sport en ontspanning wil combineren op je vakantie. De surfersstad Lagos die eerder al aan bod kwam, is op enkele kilometers van het resort verwijderd.

Algarve 7

Dona Filipa

Dona Filipa ligt op 200 meter van het prachtige strand van Vale do Lobo, in het hart van de Algarve. Het hotel is vanuit de internationale luchthaven van Faro vlot bereikbaar. De kamers zijn in een klassieke Portugese stijl ingericht, wat het resort een leuke authentieke vibe geeft. Een mooie verblijfplaats voor gezinnen.

Algarve 8

Formosa Park Hotel

Het Formosa Park hotel tenslotte is een viersterren luxe resort in het hart van het prachtige Ria Formosa natuurreservaat. Dit moderne appartementenhotel ligt op loopafstand van het Ancão-strand, waar een gedeelte van het strand exclusief toegankelijk is voor de hotelgasten. Er zijn tal van faciliteiten: elk gezinslid komt aan z’n trekken.

Algarve 9